News
Records
Bio
Videos
Press
Photos
Contact
Links
Shop
Corner Soul Studios Flipside Recordings
Pennebaker ”Ghost of a Love”
Album ute 23 januari 2008

Stockholmsbandet Pennebaker, med Björn Öqvist, Daniel Bengtson och Niklas Gabrielsson, är tillbaka med sitt tredje album, Ghost of a love. Under året som gått har singlarna Runaway Heart, Bending the Rules Again och Shadow of a Doubt spelats flitigt i radion och innan albumet landar i skivbutikerna släpps den fjärde singeln som har samma namn som fullängdaren - Ghost of a love.

När BBCs fingertoppskänslige DJ Sean Rowley plockade upp singeln Runaway Heart till sitt program steg temperaturen betydligt på hemmaplan. P3 adderade raskt singeln och gruppen fick en kreativ kick som resulterade i ett antal nya låtar till plattan.

”Det här är en skiva som avhandlar kärleken i alla dess former,” säger sångaren Björn Öqvist. ”Musiken är ett sätt att definiera sig själv och sin omgivning när orden inte räcker till. Det är i den andan som albumet kommit till och tack vare Pennebaker har livet blivit ännu roligare.”

Bandet skriver det mesta av materialet själva men har på den här skivan fått lite hjälp av den namnkunnige nashvilleveteranen, låtskrivaren och gitarristen Dennis Morgan, framför allt på textsidan. Han spelar även gitarr på ett par spår.

Under en längre tid har bandet även befruktats av samarbeten med Jonas Pettersson (Juvelen), Fredrik Mattsson (Little Red Snapper) och Anders Ljung (SpaceAgeBabyJane), som bidragit med låtidéer, texter och allmän uppmuntran.

Inspelningarna har ägt rum i den nybyggda studion Corner Soul Studios i Stockholm. ”Att bygga en egen studio är en barndomsdröm som gått i uppfyllelse. Och vi har kunnat ta god tid på oss med inspelningarna, en lyx som vi aldrig fått uppleva tidigare”, berättar basisten Daniel Bengtson.

Första skivan A New Skyline togs emot väl både i Sverige och Japan. Ett andra album är släppt i Japan och med detta tredje är siktet inställt på resten av världen. Med nytt skivbolag och bokningsbolag i ryggen är bandet väl rustat inför en ljus framtid.

Björns stora passion är - förutom musiken - vågsurfing. Vid den franska atlantkusten har han surfat sedan nioårsåldern. ”Om jag kunde skulle jag bo på stranden och bara surfa”, säger Björn. ”Och odla lök. Ha en lökfarm och åka runt på landsbygden och sälja lök från en Citroën-van. Det är min dröm.” Kolla in Björns surfstil i videon till ”Bending the rules” på bandets myspacesida.

Daniel Bengtson har en annan hobby. ”Jag är bilnörd,” säger han, ”jag har en passion för gamla bilar som jag inte vet vad jag ska göra av. Jag gillar lukten av gammalt läder. Tänk att få sitta i en stor gammal lyxbil, röka och lyssna på The Clash.” Själv har han en Mercedes 280s från 1970 (”Alex Chilton från Big Star hade exakt en sådan”). Miljövänligt? ”Nä, men den är grön!”

Björn Öqvist, som har skrivit större delen av låtarna på ”Ghost of a love”, skriver helst på piano. ”Man har som en hel symfoniorkester framför sig och möjligheten att färga låtarna är lättare än på gitarr”. Hans musikaliska bakgrund har sin början i storebrors ska-skivor, som snabbt gled över till ett intresse för punk. Därifrån var steget inte långt till The Jam, senare Style Council och snart den mer sofistikerade popen som till exempel Prefab Sprout. ”Jag är ett punkbarn,” säger Björn, ”trots att den musik vi gör nu låter ganska glittrig”.

”Jag har spelat piano sen femårsåldern,” säger Daniel Bengtson. ”Sen fick jag ett blandband med Bowie som knockade mig.” Den första egna skivan han köpte var ”Jailbreak” med Thin Lizzy och från tolv års ålder var det gitarr och bas som gällde.

”Att spela live är ju en av de viktigaste anledningarna till att man håller på med musik. Det här är det vi kan och vi gör det riktigt bra. På scen förstärker vi bandet med ytterligare tre musiker”, säger Daniel Bengtson.

En omfattande turné står på schemat under våren och bandet ser fram emot en späckad festivalsommar.

Fakta:
Björn Öqvist – sång, piano
Daniel Bengtson – bas, gitarr
Niklas Gabrielsson - trummor

Nyckelord:
Solskenspop. Pianobaserad Powerpop. Tidlösa, bitterljuva melodier. Ben Folds Five. Tidiga Elton John och Steely Dan. Walter Becker, Donald Fagen. Todd Rundgren. The Jam. Burt Bacharach/Elvis Costello. Supergrass, Paul McCartney, Prefab Spout, Supertramp, Gilbert O´Sullivan, Tears For Fears.

Bandnamnet?
Nej, gruppnamnet är inte taget efter kultregissören med samma namn. ”Jag läste en biografi om Marlon Brando”, berättar Björn. ”Det visade sig att Pennebaker var Brandos mammas efternamn som ogift. Jag gjorde en mental anteckning eftersom jag tyckte det var ett bra gruppnamn. Sedan försökte jag pracka på alla band jag producerade det namnet. Ingen nappade och till slut tog vi det det själva!” skrattar Björn.

Diskografi:
Ghost of a Love (album, Playground Music 23 januari 2008)
Ghost of a Love (singel, Playground Music december 2007)
Shadow of a Doubt (singel, Playground Music 2007)
Bending the Rules Again (singel, Playground Music 2007)
Runaway Heart (singel, Playground Music 2007)


Pennebaker (album 2006, ej släppt i Sverige, bara Japan via Philter)
A New Skyline (album, MVG Records 2005)


Svenska  English  Francais