News
Records
Bio
Videos
Press
Photos
Contact
Links
Shop
Corner Soul Studios Flipside Recordings
www.dagensskiva.com - Betyg: 9/10

Några av vårens snyggaste poplåtar!


När jag lyssnar på den här skivan spricker mitt ansikte från öra till öra. I en båge där ändarna pekar uppåt. Våren värmer inifrån när jag hör Pennebakers naiva pianopop. Björn Öqvist hämtar sin musik från den kreativa guldåder som på sjuttiotalet strödde stjärnstoff över världen via låtskrivare som Walter Becker och Donald Fagen, Elton John och Todd Rundgren. Och det känns inte alls krystat att just dessa namn nämns av Pennebakers marknadsförare.

Pennebakers låtar skäms inte alls för sig i det sällskapet. "Everything You're About" är en poplåt välsignad av alla goda krafter som finns. Den svävar runt i min värld och sprider välmående. Med ett tillbakadraget sväng och ett sensationellt möte mellan Björn Öqvists och Kathrine Bergströms sångstämmor. En poplåt blir inte bättre den här våren. Eller, jo förresten, lyssna på "Things We Do (Between Me And You)" och "Bending The Rules" innan du bestämmer dig.

Men skivan är inte bara dessa låtar. Pennebaker slösar sannerligen inte bort sina trettiofem minuter. Stämsången. Den sköna basen. Det knappt märkbara, men sjukt snygga blåset. Pianot som svänger hårdare, skönare och bättre än all massproducerad gitarr-på-magenmuzak som invaderat mina musikaliska rum de senaste åren. Strålande poplåtar som "Love For You" och "Hold On" unstryker det hela. Pianot förtjänar en mer framskjuten position. Allt sammantaget ger det en strålande musikupplevelse.

Så enkel och banal att det är löjligt. Men tack vare Pennebaker är pianopopen vårens självklara ledmotiv. Där buttra metallmän och anemiska indieprinsar sitter och tänker på döden och vilka poser som klär den bäst, där skickar Pennebaker fram en bukett blommor och ett glas hallonsaft med en hälsning som helt kravlöst säger "Välkommen".

Jag vet att det är en skitliknelse, men försök själv skriva på allvar när ansiktet har spruckit och inte vill läka.
/Fredrik Welander


Groove
PENNEBAKER "A New Skyline" NEG/BonnierAmigo Grunden i Pennebaker utgörs av duon Björn Öqvist och Daniel Bengtsson och grunden i musiken utgörs av soul och jazz i en kommersiell blandning som säkert faller de flesta radiostationerna i smaken.Och det är lite av problemet,låtarna på A New Skylineär lite för tillrättalagda,lite för polerade.Hårda kanter som river och skapar motstånd hade höjt den annars behagliga resa, där Elton John är hedersgäst.Synd att Pennebaker inte vågar ta ut svängarna.
/Andreas Eriksson


Nerikes Allehanda
Pennebaker
A new skyline
(MVG/Bonnier Amigo)

Svensk duo som har gjort en debutskiva fylld av influenser, Steely Dan, Elton John och Paul McCartney, men ändå framstår som ett hyfsat personligt premiäralbum. En klaviaturdominerad skiva, låtskrivaren och sångaren Björn Öqvist spelar också keyboards, som i sin tur betyder arrangerad pop med både blås och tjejröster som viktiga ingredienser. Stundtals små utflykter åt jazzhållet men låtar som "Bending the rules" och "The day you were painting the world" har en klassisk popgrund.


QX
Pennebaker"A New Skyline"(MVG)
Betyg:QX QX QX QX

Pennebaker gör musik som stavas l-y-c-k-a.Det var länge sedan ett album fick mej på så här gott humör. Jag har liksom tagit små glädjeskutt helaveckan och velat dansa fram på gatorna med min i Pod i handen när Pennebakers låtar letat sig in i öronen på mig och nått både hjärta och mage. Man skulle kunna säga att Pennebaker låter som en ofattbar blandning av Paul McCartney, Supertramp , Tears for Fears, Gilbert Sullivan, Eskobar och Prefab Sprout, men ändå uppdaterat. Det låter inte alls gammalt. Låtar som Keep on bringing me your love), Hold on och No place better gör mig så glad att det känns som jag druckit champagne en fredag eftermiddag på jobbet och har hela helgen framför mig. Jag sms:ar en kompis : "Köp Pennebakers album A new sky. Fråga mig inte varför, bara köp!
/Anders Öhrman


Sundsvalls tidning
Pennebaker - A new skyline
(MVG/BAM)

Betyg: 4
Svenska Pennebaker nämner Costello och Bacharachs samarbete som en stor inspirationskälla för debuten. Och det är lätt att förstå både varför och vad de menar. Utan att på något sätt plagiera det lilla mästerverket finns här samma mjuka och pianobaserade känsla. Med låtskrivaren Björn Öqvist i spetsen har bandet skapat vackra melodier som behagligt formar ett skönt vardagsrum runt lyssnaren, och med en murrig produktion som skulle göra David Sylvian avundsjuk. Väldigt begåvat utan att bli onödigt pretentiöst eller överdramatiskt. Men framför allt är A new skyline en glädjespridare med samma effekt som fredagens efter jobbet-öl, första soliga vårdagen eller en söndag i sängen. Stiliga melodier som är så charmigt genuina att det är svårt att hitta svenska motsvarigheter.
/Joacim Persson


Svd
Pennebaker
A new skyline
(MVG Records/NEG)

Björn Öqvist och Daniel Bengtsson gör under namnet Pennebaker melodiös och fint arrangerad pianopop. De namedroppar själva influenser som Burt Bacharach och Steely Dan men ligger närmare skotska Pearlfishers och kanadensiska Heavy Blinkers. Oavsett influenser låter det mestadels väldigt bra om debuten. Snygg stämsång, snärtiga pianoackord och drivande rytm samverkar effektivt till en stabil leverans av föredömligt korta poplåtar. Ibland blir det lite träigt, som en studiecirkel i pianopop, men låtar som Bending the rules, No place better och Love for you har tillräckligt mycket av den där livsberusande popkänslan från 60-talet för att man ska bli nyfiken på en fortsättning.
/Dan Backman


Uppsala nya tidning
Betyg: Tre Kajor
Pennebaker
A new skyline
(MVG)

Björn Öqvist, till vardags producent i Corner soul studio, bjuder på ett pianobaserat popsound på sitt debutalbum under gruppnamnet Pennebaker. Basisten och gitarristen Daniel Bengtsson ingår som partner, men det är Öqvist som skrivit och arrangerat alla låtarna och som sjunger, spelar keyboards och gitarrer. Dessutom tar han hjälp av en del inlånade musiker.

Jag tycker mig höra ekon av både 60-tal och 70-tal, av The Zombies skira, lätta och småjazziga pianopop, men också av mer slickad melodipop från 70-talet som t ex Steely Dan.

Björn Öqvist är en begåvad melodibyggare som har förutsättningar att gå långt. Pennebakers debut-cd har redan uppmärksammats i Japan. För egen del tycker jag att albumet ger ett något blandat intryck, från ganska radiovänlig musik, elegant men kanske inte så upphetsande, till en del riktiga pärlor.

Till de senare hör öppningsspåret Bending the rules, som med sin pådrivande Beatles-rytm ā la Lady Madonna, sin lite snirkliga melodi och sina maffiga körstämmor har ordet hit stämplat i pannan.

Här finns inslag av popsoul med blås och fluffig pianoballad, men det är när Björn Öqvist inte i första hand drar åt easy listening-hållet, utan gör klassisk, lätt melankolisk melodipop som han övertygar mest.
/Ulf Gustavsson